İlk Kral NARMER

İLK KRAL NARMER 

Narmer ilk hanedan döneminin başlangıcında ülkeyi barış içinde birleştiren Mısır’ın ilk kralıydı. Bununla birlikte ülkeyi fetihlerle birleştiren Menes adlı bir kralın yükselişinden önce Hanedanlık Öncesi Dönemi’nin son kralı olarak gösterildi. İlk zamanlar bu krallar iki farklı erkek olarak kabul edildi. Menes, Narmer’dan sonra gelen kral olarak daha kabul gördü.

Bu teori zaman geçtikçe giderek daha sorunlu hale geldi ve Narmer’ın arkeolojik kayıtlarda iyi bir şekilde kanıtlandığı sırada küçük arkeolojik kanıtlar Menes’in varlığını destekledi. Hanedan iki ismin tek bir adam olduğunu belirtmişti: Narmer ismiydi, Menes ise saygı kelimesiydi.

Aynı anlayış Mısır’ı merkezi yönetim altında birleştirdiği söylenen İlk Hanedan’ın ikinci kralı Menes ile ilişkili diğer firavun Hor-Aha için de geçerlidir. Hor-Aha Yukarı ve Aşağı Mısır’ın birleşmesini sağlayan hükümdarsa, Menes sadece onun halefiydi. Bazı akademisyenler II. Hanedanın son kralı ve kral Djoser’ın babası Khasekhemwy hükümdarlığına kadar bu kralların hangilerinin Mısır’ı birleştirebileceğini tartışmak için hiçbir neden olmadığını iddia ediyorlar. III. Hanedanlığı başlatan, üst ve alt Mısır tacını taşıyan Kral Den’in hükümdarlığı altında birleşmeye işaret ettiğine dair açık kanıtlar bulunduğundan bu iddia tekrar tekrar sorgulanmıştır. Daha da önemlisi Narmer Paleti, Narmer’in Yukarı Mısır’ın savaş tacını ve Aşağı Mısır’ın kırmızı hasır tacı taktığını açıkça gösterir ve bu nedenle birleşmenin ilk kralı Narmer’dır.

Narmer Paleti

Manetho kronolojisine göre Menes Mısır’ın ilk kralıydı. Muhtemelen çevresindeki diğer şehir devletlerini aşan ve daha sonra Aşağı Mısır’ı fethetmeye devam eden Thinis şehrinden Yukarı Mısır’ın kralıydı. Bu kralın adı öncelikle Manetho’nun kronolojisi ve Turin Kral Listesi gibi yazılı kayıtlarla bilinir ancak herhangi bir kapsamlı arkeolojik kanıtla desteklenmemektedir. Bu yüzden bilim adamları şimdi ilk kralın Yukarı ve Aşağı Mısır’ı barışçıl bir şekilde birleştiren Narmer olabileceğine inanıyorlar. Bu barışçıl birleşmeyi yapanın Narmer olarak kabul edilmesinin sebebi bir yeri fetheden askeri bir figür olarak tasvir eden Narmer Paleti nedeniyle tartışılmaktadır.

Birleşme, büyük olasılıkla ekonomik büyüme tarafından teşvik edilen yavaş bir süreç belki de. Yukarı Mısır daha müreffeh görünmektedir ve servetleri, nüfusları ve ticaretleri için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduklarını tespit ettikleri için zaman içinde Aşağı Mısır topraklarını sistematik olarak sömürmüşlerdir. Ülkeyi birleştiren kral ister Narmer isterse başka bir isimden biri olsun, bu kral antik dünyanın en büyük medeniyetlerinden birinin yükselişinin temelini attı. 

Narmer’in saltanatı öncesinde Mısır, Yukarı Mısır (güney) ve Aşağı Mısır (kuzey, Akdeniz’e daha yakın) bölgelerine ayrıldı. Yukarı Mısır; Thinis, Hierakonpolis ve Naqda gibi şehirlerin oldukça hızlı gelişmesiyle daha kentleşti. Aşağı Mısır daha kırsaldı ve Nil Nehri’nden uzanan zengin tarım alanları vardı. Her iki bölge, Mısır’ın Hanedanlık Öncesi Dönemi boyunca diğer kültürler ve medeniyetlerle ticaret yapılıncaya kadar binlerce yıl boyunca sürekli olarak gelişti ve daha sonra tahılların veya diğer tarımsal ürünlerin büyüyen nüfusu beslemesi veya ticaret yapması için komşusunu fetheden Yukarı Mısır’ın refah seviyesinin artmasına neden oldu.

Narmer kendini yüce kral olarak kurduktan sonra iki şehir arasındaki bağları güçlendirmek için bir ittifakla Nakşa prensesi Neithhotep ile evlendi. 19. yüzyılda keşfedilen Neithhotep’in mezarı, kralın karısından daha fazlası olduğunu öne sürecek kadar ayrıntılıydı ve bazı akademisyenler Narmer’ın ölümünden sonra yönetebileceğini iddia ediyorlardı. O zamandan beri serakhs’ta yazılı olan adı, bu iddiayı diğer yazıtlar gibi desteklemektedir. Ancak yine de evrensel olarak kabul edilmemektedir.

Narmer’in saltanatı sırasında gelişen dini uygulamalar ve ikonografi ve Djed ve Ankh (yaşam sembolü) gibi semboller şu anda daha sık ortaya çıkıyor. İsyanları bastırmak için aşağı Mısır üzerinden askeri seferlere liderlik yaptı ve topraklarını Kenan ve Nubia’ya genişletti. Büyük bina projeleri başlattı ve yönetimi altında kentleşme arttı.

Mezopotamya şehirleri, arazinin aşırı kullanımı ve su arzının kirlenmesi nedeniyle büyük ölçüde terk edilmişken, Mısır şehirleri binlerce yıldır mevcuttu. Kentsel gelişmede daha sonraki gelişmeler kentlerin devam etmesini sağlamasına rağmen, Narmer gibi kralların erken çabaları bu modeli sağlayacaktır.

Saltanatının ayrıntıları, bugüne kadar keşfedilen kayıtların eksikliği ve yukarıda belirtildiği gibi, Narmer ile ilgili olarak bulunan ve olumlu olarak tanımlanmış olan yazıtları yorumlama zorluğu nedeniyle belirsizdir. Bununla birlikte, görülebildiği kadarıyla, Mısır’ın sonunda olacağı her şeyin temelini atacak bir hanedan kuran iyi bir kraldı.

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia