Büyücülük

Eski Mısır’da Büyücülük

Eski Mısır’da büyünün önemi büyüktü. Rahipler bu konuda tam bilgi sahibiydiler. Çünkü Tanrılarla birebir görüşeni tılsımları onlardan alan kişilerdi. Sihirbazlar, hastalıkları tedavide büyülü ilahiler söylerler ve tehlikeyi, hastalığı ve şeytani durumları yok ederlerdi.


Mısırlı bir rahip

Eski Mısır’da rahipler, Mısır’ın ana sihirbazları ve uygulayan kişileriydi. Eski Mısırlılar büyüye inanırlardı ve yazıtlarında da çok sık karşılaşılırdı. Çoğu sihirbaz rahip, sihir bilgilerinin çok çalışarak yükseleceğini bilirdi. Eski kutsal kitaplar genellikle sihirlerle doludur. Ölüm ritüelleri ve büyüler konusunda en güçlü kişiler her zaman papazlardı.

Eski Mısır’ın belki de en geniş ve en büyük kaynaklarından birisi olan Ölüler Kitabı’nda, yeraltındaki tehlikelerin üstesinden gelebilmek için tasarlanmış 200 büyü ve sihir içermektedir. Yılan ve mistik Zümrüdüanka kuşu gibi farklı varlıklardaki değişiklikler bu büyülerde vardır. Papazlar, ölümsüzlük içinde büyüleri kullanırlardı. Mısır halkında herkes ölümsüzlüğe inanır ve ölümsüz olmak isterdi. İnsanların hayvanlara dönüştürüldüğünü gören Mısırlılar bu olaylara hayretle bakıyorlardı.

Tanrı heykellerinde, Tanrı’nın dünyadaki somut hali olarak görülür ve ona inanılırdı. Çoğu büyük heykeller, geleneksel ailevi oturuş pozisyonunda yapılmıştır. Ayağa kalktığında ruh olan Ba’nın gideceğine inanırlardı. Heykeller genelde tapınaklarda olurdu. Büyük olaylarda veya festivallerde bu heykeller halkın önüne çıkarılır yada tören geçişi yaptırılırdı. Halk, heykellere bakarak onların yaşamındaki sihirli kehanetleri görürdü. Bunlara soru sormak öyle acayip bir şekilde olurdu ki, sadece evet ya da hayır cevabı beklerlerdi. Eğer ki heykelin ilahi ruhu, heykeli taşıyan tarafından ileri götürülürse “evet” demekti.


HEKA

Mısırlılarda günlük yaşam ile dini yaşam çok farklıdır. “Din” kelime olarak Eski Mısır’da kullanılmamıştır.

Sihir, Eski Mısır’da 4 temel üzerine kurulmuştu:

Heka: Zamanın başlangıcında, yaratıcı tanrının izniyle verilen güç.
Rw: Kutsal yazılar
Seshaw: Sihirli ritüeller ve tedaviler
Pekhret: Tıbbi reçeteler

Tabut yazılarında, 261 büyü, Heka’nın var olduğunu söylemektedir.

Halka büyü yapmaları için izin verilmezdi, sadece papazlar büyü yapabilirlerdi. Büyülerdeki en önemli nokta, ülkenin bağımsızlığı ve korunmasını sağlamaktı. Nazarlıklar takılarda, elbiselerde, mücevherlerde, çeşitli maddelerde kullanılan koruyucu olduğuna inanılan bir semboldü. İnsanları ölüm ve hayattan ayrıca da uğursuz şeylerden korurdu. Orta Krallık sonuna kadar rahipler, nazarlıklarla kutsama törenleri yaptılar. Bu Ölüler Kitabı’nda da yazılmıştır.

Sağlık sihirleri, Sekhmet’in koruyuculuğunda olurdu. Sihir, tıbbi tedaviye bir alternatif değildi. O sadece tamamlayıcı bir tedaviydi. Ancak ilaçlara verilen önem Son Periyot’tan sonra görülmüştür. Son Periyot’ta ölmüş ruhlar, hastalıktan ya da yaralanmaktan olduğu sanılırdı. Mektuplarda, yaşayanlar üzerindeki lanetlerin bitmesi için yalvardıkları yazılıdır.

Esi Mısır’da Nazarlık

Loading

Kontrol ediniz...

Antik Mısır’da Rekhmire Yönetmeliği – TarihPedia

REKHMIRE Yönetmeliği Vezirlik makamı, vezir Rekhmire üzerine düzenlenen Yönetmelik, Rekhmire’nin Thebes’deki mezarında bulunan Yeni Krallık’a …

Translate »
Menü
 TarihPedia