Amenemhet III Piramidi

AMENEMHET III PİRAMİDİ


12. Hanedanlık‘ın güçlü kralı Amenemhet III iki piramit yapmıştır. Bunlardan birisi Dhashur’daki Siyah Piramit, diğeri de Hawara’daki Amenemhet III Piramidi’dir. En çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Herodot piramitlerin  cenaze törenlerinde 3,000 oda saydığını iddia eder. Herodot MÖ 5. yy’da piramidi ziyaret eder ve aşağıdaki açıklamaları yapar:

“Labirent 6 güney, 6 kuzey tarafında olmak üzere 12 avlu ile çevrilidir. İçinde 2 ev katı biçiminde bir yer ve 3,000 oda vardır. Odaların üst katta olacağını düşünmüştüm. Fakat odalar alttaydı. Mısırlılar onları görmeme karşı çıktılar. Onlar kralların mezarlarıyla bitişik ve kutsal timsahın mezarlarıdır. Üst odalar birbirine zıttır. Odalardan odalara karışık geçitler ve avludan avluya sonsuz bir harika durum. Birden çok avluya geçilebilir ve bir çok avlunun içine galerilerden, galerilere odalardan, odalar da bir avludan geçtim. Her odanın, galerinin ve avlunun çatısı taş duvar gibidir. Duvarlar, figürlerle çevrilmiş ve tüm avlu beyaz mermerin harika yapımı ve bir sıra sütunlar tarafından çevrilmiştir. Açıklama yapmak gücümün daha da ötesindedir. İşçilik çok fiyat etmektedir. Bir Efes veya Saros gibi harika yapıtların tapınakları gibi işçiliklerin çok para ettiği inkar edilemez.  Piramitler şaşırtıcı yapılardır. ”

Bazı Mısırbilimciler, Dhashur’daki piramitte yapısal problemler olduğuna inanırlar. Amenemhet II Fayyum’da başka bir piramit inşa etmiştir. Orta Krallık zamanında çok önemli bir yeri vardı. 1843 yılında Lepsius piramide girmeye kalkışmış kırk yıl sonra da Luigi bunu denemiş fakat 1889 yılında ilk kez Petrie piramide girebilmiştir. Petrie çeşitli katmanlarda incelemeler yapmıştır. Bu incelemelerini sadece piramitte değil, tabandaki büyük tapınak kompleksinde de yapmıştır. Bu mükemmel yapıdan aşırı derecede büyülenmiştir. Piramit ” Amenemhet’in Yaşamı” olarak da bilinir.

Temelinde bir kerpiç ve onu çevreleyen bir kireçtaşıyla korunmuştur. Taban girişi direkt bu kaplamaya çıkmaktadır. Piramidin güney tarafındaki güneydoğu köşesi tamamen kapalıdır. Aşağı inen merdivenli bir koridor kuzey tarafına gitmektedir. Piramidin etrafında çok çok öncelerde kireçtaşıyla gizlenmiş,bariyerle güçlendirilmiş ve defin odasına uzayan bir geçit vardı. Lahtin orijinal ağırlığı 100 ton ve kuvarstan yapılmıştı. Bugün o giriş istila edilmiş olduğundan erişilmez bir durumdadır. Petrie tahtadan yapılmış bir tabut buldu. Bu tabut Amenemhet III‘ün kızlarından biri olan prenses Neferuptah’ındı. Başlangıçta Neferuptah, babasıyla gömülmüştü.

Piramidin 2 km kadar güneydoğusunda bu tabut bulunmuştur. Piramit eskiden tamamen yağmalandığından içindeki eşyalar sağa sola savrulmuştur. Defin odasında pembe granit lahtin üzerindeki kitabede prenses Neferuptah’ın ismi bulunmuştur. Defin odasındaki çoğu nesnelerde ve defin ekipmanlarında da ismi yazılıdır. Peki prenses Neferuptah iki yere birden neden gömülmüş olduğu bilinememektedir.”

Loading

Kontrol ediniz...

Piramitler

Translate »
Menü
 TarihPedia