XIII. Hanedanlık

XIII. Hanedanlık
(MÖ 1803 – MÖ 1649)

 

XIII. Hanedanlık, XII. Hanedanlık‘ın başkenti olan Amenemhat-itj-tawy’i başkent olarak kullanmaya devam etmiş, değiştirmemiştir. Eski Mısır’ın XIII. Hanedanı genellikle Orta Krallık grup başlığı altında XI, XII ve XIV. Hanedanlıklar ile birleştirilir. Diğer yazarlar bu hanedanlardan ayırır ve İkinci Ara Dönem‘in bir parçası olarak görürler.

XIII. Hanedan resmi olarak tanınan ilk Semitik kral Khendjer‘in katılımıyla dikkat çekiyor. XIII. Hanedan Mısır’ın toprak bütünlüğünü koruyamadı ve batı deltasının bataklıklarında bulunan Xois eyaleti yönetici ailesi XIV. Hanedanı oluşturmak için merkezi otoriteden ayrıldı. Bu dağılma XIII. Hanedanlık kralı Sobekhotep’in hükümdarlığından sonra hızlandı. 

XIII. Hanedanın daha sonraki yöneticileri güçlü bir vezir çizgisinin kontrolü altında sadece geçici hükümdarlar gibi görünmektedir ve gerçekten de bu dönemde hükümdarın atanmadığı, seçilmiş olabileceği öne sürülmüştür. Hanedanlığın sonlarında bir hükümdar olan Wahibre Ibiau, ofise yükseltilmiş eski bir vezir olabilir. IV. Sobekhotep’in hükümdarlığından başlayarak başlangıçta zayıf olan bu hanedanın gücü kötüleşti. Daha sonraki kral Merneferre Ai (MÖ 1690 dolaylarında hüküm süren) orada hüküm süren Hyksos prenslerinin sadece vassalıydı; halefleri de MÖ 1650’den sonraya kadar rütbeleri düşük görevlerde kaldılar.

13. Hanedanın gücü 150 yıllık varlığının üzerinde giderek azaldı ve sonunda Memphis’in Hyksos hükümdarları tarafından fethedilmesiyle sona erdi.

Sobekhotep IV heykeli

XIII. Hanedanlık Firavunları:

 

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia