Karnak Tapınağı

KARNAK TAPINAĞI


– Karnak Tapınağı Haritası –

Karnak Tapınağı, dünyanın en geniş tapınağıdır. Amun’un Tapınağı, Re’nin Tapınağı olarak da adlandırılır. İçerisinde bir çok tapınak barındırır. Amun-Ra’nın Büyük Tapınağı, Khonso Tapınağı, Ipt Tapınağı, Ptah Tapınağı, Montho Tapınağı ve Osiris Tapınağı. Bütün bu yapılar, 20 metre yüksekliğinde kerpiç kaplama duvarlarla çevrilmiştir.

Burası, Orta Krallık zamanında AmunRa Tapınağı olarak bilinirdi. Pr-Imn olarak çağrılırdı, Amun’un Evi anlamında. Arapça’da kullanılan El-Karnak ismi, Karnak’tan türemiştir. “Kuvvetlendirilmiş Köy” anlamına gelmektedir. Araplar ilk tapınakları bulan ve ilk giren kişilerdir.


– Koç başlı sfenskler –

Girişe doğru giderken, koç başlı Sfenksler caddesi göreceksiniz. Bunlar tapınağı korumak için yapılmıştı. Her iki tarafta da yirmişer tane vardır ve 1. Pilon’a kadar uzanmaktadırlar. Bunlar Kral Nektanebo I (30. Hanedanlık) tarafından yapılmıştır. Bu pilonun karşısından açık avluya girersiniz. Bu avlu, 80 metre genişlikte ve 100 metre uzunluktadır. XXII. Hanedanlık zamanında yapılmıştır. İçerisinde gonca haline papirüs sütunları bulunur.


– Taharqa Köşkü-

Birinci açık avlunun tam ortasında, muazzam büyüklükte bir sütun vardır. 21 metre yüksekliğindedir. 25. Hanedanlık zamanında saltanat sürmüş, Taharqa’nın köşkü olarak bilinir. Bu 10 tane olan sütun dizisinden geriye kalan tek parçadır.

Ramses III Temple
– Ramses III Tapınağı –

Bu avlunun sol tarafında 3 şapel vardır. Kral Seti II tarafından yapılmış ve “Thebes Üçlüsü” olarak bilinir. Sağında ise Ramses III Tapınağı bulunmaktadır. Bu tapınak küçük bir pilon, açık bir avlu ve tapınağa giden hipostil salondan oluşur.


– 2. Pilon-

Horemheb, 18. Hanedanlık zamanında 2. Pilon’u yaptırmıştır. Günümüze gelene kadar fena halde zarar görmüştür. 19. Hanedanlık kurucusu Ramses I , sonradan onu tamamlamıştır. 2. Pilon’a geçerken, 103 metre uzunlukta ve 52 metre genişlikte büyük hipostil salondan geçerek girilir. 134 papirüs sütundan oluşur. Her biri 22 metre uzunlukta ve 3,5 metre çapındadır. Amenhotep III, Ramses I, Seti I, Ramses II burayı dekore ettirmiştir. Kral Seti I, 14 sıra, 122 sütun dikmiştir.

Yüksek bir tavan, spotlar sayesinde burayı aydınlatır. Opet festivali sırasında bu Üçlü caddesinde dinsel törenler yapılmaktaydı. Hipostil salondaki sahnelerde Kral Seti I temsil edilmiştir. Önünde farklı tanrılar, onlara yapılan sunumlar, güney duvarını Ramses II‘nin sahneleriyle de birleşip dekore edilmiştir. Thebes Üçlüsü’ne yada farklı tanrılara ibadetler ve sunumlar bu duvarlarda resmedilmiştir.


– 3. Pilon –
3
– Thutmose I Obeliski-

Hipositil Salon, Amenhotep III tarafından yaptırılan 3. Pilon’a ulaşır. Pilon’u kaplayan, önceki zamanlardan olağanüstü taşlarla yapılmıştır. Örneğin Amenhotep I‘in kaymaktaşı ve mermerden yapılmış heykeli buradadır. 3. Pilondan geçerken, açık ve dikdörtgen bir avluya gelinir. Burası Thutmose I’in Avlusu olarak biliniyor. Bu avlu’da Thutmose I, hanedanlığı zamanında bu avlunun girişine 2 tane obelisk diktirmiştir. Ancak şu an sadece biri hayatta kalabilmiştir. 19 metre uzunlukta ve 310 ton ağırlığındadır.


– Hatshepsut’un kırmızı granitten yaptırdığı Obeliski-

Thutmose I Avlusu’ndan 4. Pilon’a geçtiğimizde, Thutmose I ileride bir sütun dizisi inşa ettirmiştir. Hatshepsut tahta çıktığında, O da buraya 2 obelisk inşa ettirmiştir. Sadece birisi ayakta durmaktadır. 29,5 metre yüksekliğinde 322 ton ağırlığında ve kırmızı granitten yapılmıştır. Kraliçe Hatshepsut öldüğünde Kral Thutmose III, bu 2 obeliski gizlemek için uzun ve yüksek bir duvar yaptırmıştır.


– 5. Pilon-

5. Pilon, Thutmose I tarafından tekrar inşa edilmiş, girişin her iki tarafı da zamanla zarar görmüş ve Thutmose III buraya iki küçük o da yaptırmıştır. 6. Pilon’u yaptıran Thutmose III‘ün burada Ataların Odası olarak bilinen çok ünlü salonu bulunmaktadır. Orijinal tapınak Thutmose III tarafından yaptırılmış fakat Büyük Alexander’ın üvey kardeşi Philip Arrhidaeus tarafından sonraları tekrar inşa edilmiştir. Granitten yapılan tapınak, AmunRa’nın kutsal sandalına adanmıştır. Tapınağın arkasında Orta Krallık zamanından kalma bir avlu vardır. Bu geniş avlu, şimdilerde çok ağır hasar görmüştür.


– Botanik Odası duvarları-

Orta Krallık Avlusu’nun sonunda, Akh-Mnw olarak ya da Thutmose III‘ün Festival Salonu olarak bilinen bir salon bulunmaktadır. Salon, Botanik Odası’nın kuzeyindedir. Çünkü duvarları Kral tarafından Mısır’dan Suriye’den alınan , bitki, hayvan, kuşlarla dekore edilmiştir.


– Thutmose III Heykeli-

Sola dönünce, 7. Pilon’un önündeki avluya geçeriz. 1902 yılında Fransız Mısırbilimci Georges Legrain (1865–1917), avlunun etrafında gizlenmiş heykellerden oluşan çok değerli bir koleksiyon keşfetmiştir. Şimdi burayı Cashet Avlusu olarak biliyoruz. Thutmose III tarafından yapılan 7. Pilon da çok ağır hasar görmüştür. 7. Pilonun avlusunun ötesinde Ramses II ve Thutmose III ‘e ait iki heykel vardır.


– 8.Pilon ve Hatshepsut-

8.Pilon Hatshepsut tarafından yapılmış, Thutmose III tarafından dekore edilmiş ve Seti I tarafından da restore edilmiştir. Pilon’un ön yüzündeki sahnelerde, Hatshepsut farklı tanrılarla resmedilmiş ve dini bir sahne de Thutmose III resmedilmiştir.

Avlunun sol tarafında 9. Pilon ve 10. Pilon bulunmaktadır. Burada Heb-Sed Shrine‘nin kalıntıları vardır. Amenhotep II tarafından yapılmış, Seti I tarafından restore edilmiştir. 9.Pilon Horemheb tarafından yapılmış ve büyük hasar görmüştür. İçini doldurmak için kullanılacak olduğu düşünülen büyük taşlar bulunmuştur. Bu taşlar Aton Tapınağı’na aitti ve Amenhotep IV (Ankhenaten) tarafından yapılmıştı.

Son olarak 10. Pilon, o da aşırı zarar görmüştür. Kral Horemheb tarafından tekrar yapılmıştır. Bu pilon’un önünde, sfenks caddesinin kalıntıları bulunmaktadır. Burası, Mut Tapınağı’nın önündeki Ptolemy II’nin geçidine doğru uzanmaktadır.


– Kutsal Göl-

AmunRa Tapınağı’ndan ayrılmadan önce görülmesi gereken bir diğer yer Kutsal Göl’dür. 80 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğindedir. Kutsal Göl’ün yanında bir bokböceği vardır. Amenhotep III‘ün saltanatı zamanından kalan bu bokböceği en büyüklerindendir. Eski Mısırlılar bokböceğini, Khepri olarak adlandırırlardı. Güneş Tanrısı’nın bir sembolüydü.

Loading

Kontrol ediniz...

Abu Simbel Tapınağı

Abu Simbel Tapınağı Abu Simbel orijinal olarak güney Mısır’da sağlam bir kaya uçurumuna kesilmiş ve …

Translate »
Menü
 TarihPedia