Sağlık

Eski Mısır’da Sağlık

Mısırlıların gelişmiş pratisyen hekimleri vardır. Onlar insan vücudu, sağlığı ve  mumyalama konusunda master yapmış kişilerden oluşurdu.  Bu iç organların; beyin, akciğerler, pankreas, karaciğer, dalak, kalp ve bağırsakların çoğunu yerinden çıkartabiliyorlardı. Mısırlılar organların insan vücudundaki fonksiyonlarını basitçe bilirlerdi. Bu anatomi bilgisi, Yunan ve diğer kültürler arasında bilgi daha da gelişmiş, organların tam fonksiyonları öğrenilmiş, diğer tıbbi biriler çeşitli kollara ayrılmıştı. Ayrıca Yunan ve diğer Akdeniz devletlerinin alimleri Eski Mısırlılarla beraber çalışmışlardı. Eski Mısırlılar, alimlerin bu seyahatlerinden oldukça memnun kalmışlardı.

Mısırlı hekimler mumyalara ameliyat ve otopsi yapmaya başlamışlardı. Otopside kullanılan Mısırlıların mumyalama teknikleri diğer mumyalamalara benzemez. Ölenin neden öldüğü (hastalıktan vs ) araştırılırdı.


Eski Mısır’da Eber Papirüsü’nde yazan bir ilaç

Eski Mısırlı hekimler hastalarına reçete de verirlerdi. Klasik şeyler de içerirdi. Sık banyo yapması sıklıkla baş ve saçları yıkaması gibi doğal yöntemler de uygulanırdı. Rejim yapması bile söylenen kişiler vardır. Çiğ balık ve diğer hayvanların temizlenmeden yenmemesi gerektiği de söylenirdi. Bazı Mısırlılar da hekimlerin çözemedikleri konularda papazlara gider dini ritüellerde sağlığa kavuşmayı beklerlerdi.


Komombo Tapınağı’ndan cerrahi ekipmanlar rölyefi

Mısırlı sağlıkçılar ameliyatta kuralcıydı ve çoğu sağlık teknikleri günümüzde de kullanılmaktadır. Mısırlılar da ilaç kullanırdı. İlaç olarak bitki kökleri, yaprakları, hayvanlar ve çeşitli minerallerden oluşurdu. Bunların çoğu da halen günümüzde kullanılır. Mesela maya, ülser ve şişme için bacağa uygulandığında şifalı olmaktadır. Maya vücut içinde de kullanılır ve hazmı kolaylaştırır.

Eski Mısırlıların tohum teorisi yada mikrobiyoloji hakkında net bilgileri yoktu. Mayanın antibiyotik gibi kullanmasına karşıydılar.

Sanitasyon

Sanitasyon bir şehrin sağlıklı yaşaması için önemli bir faktördür. Bu durum antik zamanlarda da çok önemliydi. Eski Mısırlılar sanitasyonda tecrübeliydiler. Geniş kapsamda bakıldığı zaman sanitasyon o zamanlar modern teknolojiyle yapılmıyordu. Sanitasyon o zamanki insanların rütbelerine göre bireysel olarak değişirdi.

Eski Mısırlılar ferahlamak veya rahatlamak için nereye giderlerdi? Paraları olsaydı evlerine banyo yaptıracaklardı. Yeni Krallık belgelerine göre durumu iyi olanlar evlerine küçük banyolar yaptırmışlardı. Geniş evlerinde yatak odasının yanında banyo vardı. İçinde derin olmayan taş leğen vardı. Kişi ayakta durur birisi de ona su dökme şeklinde banyo yaparlardı. Kanıtlara göre çoğu insanın evinde banyo yoktu. Çünkü banyo yaptırmak için evi genişletmek gerekiyordu. Bunun içinde para!


Eski Mısır’dan taş banyo

Modern toplumlarda temizlik şirketleri haftada bir çöpleri alır. Eski Mısırlılarda çöp olayı her evin kendi sorumluluğundadır.  Sonuçta bu kanallar etrafında hastalık ve zararlı hayvanlar ürerler. Şehirdeki bazı evler ise sadece çöp atmak için kullanılırdı. Genellikle Eski Mısırlılar çöplerini kanallara ya da açık alanlara yığarlardı.


Nil Nehri

Su, sanitasyon işlemi için çok önemli bir faktördür. Eski Mısırlıların Nil Nehri’nden bol miktarda suları olurdu ve sulama sistemleri inşa etmişlerdi. Evlere su toplanması kadın grupları tarafından yapılırdı. Kadın nehre ya da kanala gider suyu getirirdi. Kanallar ve nehir genel insanlar için aynı zamanda banyo yapma yeriydi.

Eski Mısırlılar tarafından kullanılan şifalı bitkiler için Tıklayınız..

Eski Mısır’da Hastalıklar ve Korunma Yolları için Tıklayınız..

Loading

Kontrol ediniz...

Antik Mısır’da Rekhmire Yönetmeliği – TarihPedia

REKHMIRE Yönetmeliği Vezirlik makamı, vezir Rekhmire üzerine düzenlenen Yönetmelik, Rekhmire’nin Thebes’deki mezarında bulunan Yeni Krallık’a …

Translate »
Menü
 TarihPedia