Narmer Paleti

NARMER PALETİ
Antik Mısır’ın ilk yazılı belgesi

Narmer Paleti; Narmer’in Zafer Paleti veya Büyük Hierakonpolis Paleti olarak da bilinir. 64 metreden biraz uzun ve ilk hanedan Kralı Narmer’i düşmanlarını yendiği ve Aşağı ve Yukarı Mısır’ı birleştirdiğini gösteren bir Mısır tören gravürüdür. Mısır’da bulunan en eski hiyerogliflerden bazılarına sahiptir. Palet, Mısır’ın İlk Hanedan Dönemi’nde tören tabletleri için yaygın olarak kullanılan tek bir silt taşı parçasından oyulmuştur. (Silt taşı; silt aralığında tane boyutuna sahip kumtaşından daha ince ve kiltaşlarından daha kaba olan tortul bir kayadır.)  Paletin her iki tarafa da oyulmuş olması, pratik amaçlar yerine tören için oluşturulduğu anlamına gelir. Günlük kullanım için yapılmış paletler sadece bir tarafta dekore edilmiştir. Narmer Paleti, Kral Narmer’ın savaştaki zaferinin hikayesini ve Mısır’ın birleşmesinde tanrıların onayını anlatmak için karmaşık bir şekilde oyulmuştur.

Gravür, başarılı bir Mısır kralının yönetimi altında Mısır’ı birleştiriyor. Geleneksel olarak bu kral Yukarı ve Aşağı Mısır’ı fetih ile birleştiren Erken Hanedanlar Dönemi’nin ilk kralı Menes olarak biliniyordu. Selefi, ülkeyi barışçı yollarla birleştirmeyi amaçlayan Narmer adında bir kraldı. Menes; Narmer ve ayrıca Menes’in halefi Hor-Aha ile de ilişkilendirildi.

Mısırbiliminin ilk günlerinde Manetho’nun listesi gerçek olarak kabul edildi ancak daha fazla eser ve tapınak keşfedildiğinde bu görüş değişti. Menes’in Birinci Hanedan’ın ilk kralı olduğu iddiası, böyle bir kralın arkeolojik kayıtları olmadığı için sürdürülmesi de giderek zorlaştı.

O zaman Narmer, Mısır’ın İlk Hanedanlığı’nın ilk kralıydı ve Narmer Paleti büyük olasılıkla Aşağı Mısır’a karşı askeri zaferlerini kutlamak için yapıldı. Palet, Yukarı Mısır’ın kralı Aşağı Mısır’ı fethettiğini ve böylece ikisini birleştirdiğini açıkça gösteriyor. Modern bilim ise bunun aslında bir kral tarafından gerçekleştirildiğinden şüphe ediyor. Mısır’ın birleşmesi için bu paletteki tarihler MÖ 3150 – MÖ 2680 civarıdır. İlk Hanedan’ın başlangıcında MÖ 3150, ancak İkinci Hanedan döneminde ayaklanmalar bu birleşmenin sürmediğini gösterir. İkinci Hanedan’ın her kralı bir tür iç huzursuzluk ya da doğrudan iç savaşla mücadele etmek zorundaydı ve o zamandan beri yazıtlar, çatışmanın yabancılar arasında değil, Yukarı ve Aşağı Mısır arasında olduğunu gösteriyor. Narmer, Mısır’ın iki yakasını birleştirseydi büyük olasılıkla sonraki yazıtlarda bu savaşlar olmaması gerekirdi.

Üst resimdeki tarafta Narmer, Yukarı Mısır’ın savaş tacını ve Aşağı Mısır’ın fetihte düştüğünü gösteren kırmızı hasır tacı takıyor. Bu sahnenin altında, bilinmeyen canavarların kıvrımlı boyunlarını çevreleyen iki adamın paletindeki en büyük gravür var. Bu canlılar Yukarı ve Aşağı Mısır’ı temsil ediyor olarak yorumlanmıştır. Ancak bu bölümde bu yorumu haklı çıkaracak hiçbir şey yoktur. Hiç kimse bu bölümün ne anlama geldiğini kesin olarak yorumlayamadı. Paletin bu tarafının altında kral boynuzlarıyla bir şehrin duvarlarını kıran ve düşmanlarını toynaklarının altında ezen bir boğa olarak tasvir edilmiştir.

Bu resim de Paletin diğer tarafıdır ve arka taraf olarak kabul edilir. Savaş sopası ile saçını elinde tuttuğu bir düşmanı vurmak üzere olan Narmer’ın tek ve uyumlu bir görüntüsüdür. Ayaklarının altında ölen ya da gazabından kaçmaya çalışan iki adam daha var. Kel bir hizmetçi sandaletlerini tutan kralın arkasında dururken, önünde ve kurbanının üstünde Tanrı Horus zaferini izleyerek ve ona daha fazla düşman mahkum getirerek kutsar.

Paletin her iki tarafı üstte boğa veya inek olarak yorumlanan hayvan başları ile dekore edilmiştir. Bunların inek başı olduğunu iddia eden arkeologlar ve araştırmacılar, gravürleri düzenli olarak bir inek başı olan bir kadın, inek kulaklı bir kadın veya sadece bir inek olarak tasvir eden tanrıça Hathor ile ilişkilendirir. Hathor savaş veya fetih ile ilişkili olmadığından bu yorum bağlamda bir anlam ifade etmiyor. Daha mantıklı bir yorum, kafaların boğaları temsil etmesidir. Çünkü kral palette başka bir yerde bir şehir fırtınası olarak tasvir edilmiştir. Boğa, kralın gücünü, canlılığını ve gücünü temsil ederdi.

Narmer Paleti, 1897-1898’de Mısır’ın İlk Hanedanlığının ilk başkentlerinden biri olan Nekhen (Horhe Tapınağı) ‘nda Horus Tapınağı’nda İngiliz arkeolog Quibell ve Green tarafından keşfedildi. Silttaşı üzerine oyulmuş sahneler son zamanlarda sembolik bir yazıt olarak kabul edilene kadar gerçek bir tarihsel olayın hesabı olarak kabul edildi. Paletle ilgili birçok farklı teori vardır ve bugüne kadar yazının ne anlama geldiği veya tarihi olaylarla ilgili olup olmadığı konusunda bir fikir birliği yoktur.

Palet, topuzu ve Kral Akrep adıyla yazılmış başka bir topuz parçası gibi Narmer’ın saltanatı ile ilişkili diğer eserler arasında keşfedildi. Akrep Kral, Narmer’ın öncüllerinden biri olabilir ya da taht için rakip ve rakip olabilirdi. 

Loading

Kontrol ediniz...

Antik Mısır’da Rekhmire Yönetmeliği – TarihPedia

REKHMIRE Yönetmeliği Vezirlik makamı, vezir Rekhmire üzerine düzenlenen Yönetmelik, Rekhmire’nin Thebes’deki mezarında bulunan Yeni Krallık’a …

Translate »
Menü
 TarihPedia