FİRAVUN AMENHOTEP II
- Adı : Amenhotep II ya da Amenophis olarak bilinir. “Amun’u Hoşnutlandıran”
- Periyot: Yeni Krallık
- Hanedanlık: 18. Hanedanlık
- Selefi: Kraliçe Hatshepsut ve Thutmose III
- Halefi: Thutmose IV
- Saltanatı: MÖ 1425 – 1399
- Babası: Thutmose III
- Annesi: Merytre-Hatshepsut (Kraliçe Hatshepsut ile karıştırılmamalıdır.)
- Karısı: Tia’a
- Çocukları: Thutmose IV, Amenhotep III, Webensenu, Amenemopet, Nedjem, Ahmose ve kızı Laret
- Ölüm Yılı: MÖ 1399
- Defin Yeri: Krallar Vadisi
- Mezar Numarası: KV35
- Mezarı Keşfeden: Victor Loret
Amenhotep II, 23 yıl saltanat sürmüş ve babasının askeri seferlerine devam etmiştir. Babasının koruması altındaki bir prens gibi, Memfis yakınındaki deniz üssünün komutanı olmuştu. Suriye ile çok kez savaşmıştı. Kitabelere göre yedi Suriyeli prenses esir alınıp Tebes’teki tapınağın duvarına asılarak idam edilmiştir. Amenhotep II atletik biriydi. İyi bir okçu, süvari, koşucu ve kürekçiydi.
Amenhotep II, Mısır’a baştan başa tapınaklar yaptırmıştır. Karnak’taki Amun Tapınağı’na ekler yapmıştır. Giza’da, Horemakhet ‘e bir tapınak yapmıştır. Onun adıyla Delta’dan Nubia’ya tapınakları vardır. Amenhotep II, 45 yaşında öldüğünde oğlu Thutmose IV tahta geçti. Amenhotep II’nin mumyasında bazı hastalık belirtileri gözükmektedir. Bunlar erken ölümüne sebebiyet verdiği aşikardır.
Mezarı Krallar Vadisi‘ndedir. 1898 yılında açıldığında mezarında lahti bulunmuştur. Mezar antik zamanlarda yağmalanmış ve zarar görmüştür. Amenhotep II’nin mumyası 1928 yılına kadar burada kalmıştır. Sonra Mısır Müzesi’ne kaldırılmıştır. Mezar diğer kral mumyaları için de kullanılmıştır. Thutmose IV, Amenhotep III, Merneptah, Siptah, Seti II, Setenakhte, Ramses IV, Ramses V ve Ramses VI. KV35 numaralı mezar, vadideki en derin mezardır ve 90 adımdan fazladır. Diğer kral mumyalarının buraya konulup depo gibi kullanılmasının sebebi bilinmiyor. Defin odası kocamandır ve hırsızları önlemek için derin bir çukur açılmıştır.
21. Hanedanlık zamanında büyük papaz Pinudjem, burada mumyaları depolamıştır. Mezarları yenilemek için mi yoksa güvenlik için mi bilinmiyor. Korumak için dersek, Krallar Vadisi‘ndeki mezarlar feci halde yağmalanmıştır. Mumyaların tekrar sarıldığı ve mücevherat ve altınların papazlar tarafından güvenlik amaçlı kaldırıldığı da bilinmektedir.