Peribsen

FİRAVUN PERIBSEN

Peribsen, Seth-Peribsen olarak da kullanılır. Muhtemelen Nynetjer’in yasal varisi değildi. Belki de yabancı biriydi ve zorla tahtın başına geçmişti. Kraliyet gelenekleriyle tamamen bağını koparmasıyla ünlü olan Peribsen, Tanrı Horus’un yerine Seth’i koymuştur. Bu yüzden iki tanrı arasında çoğu zaman kargaşalar olmuştur. Adını da politik amaçtan dolayı Seth-Peribsen olarak değiştirmiştir.

Sekhemib-Merenmaat ya da Sekhemib isimli bağımsız bir kral vardı ama kralın hükmü kalmamıştı. İsmi Peribsen’e benzerdi. Sakkara’daki Peribsen’in mezarının içinde ve dışında Sekhemib ismi bulunmuştur. Sened ve Peribsen tarafından her zaman saygı duyulmuş bir kraldır.

Bazı iddialara göre Peribsen ve Sekhemib’in aynı kraldır. Horus adının düşmesiyle ilgili olarak isim değişikliğine gidildiği düşünülür. Yukarı ve Aşağı Mısır arasındaki sivil savaşından sonra kral olmuştur. Muhtemelen düşmanları da Sened ve halefleriydi. Sonraları her birisi de ülkenin bir parçasını alıp yönettiler. Peribsen kazanınca ülkenin tek hakimi oldu. Abidos’taki mezarındaki kitabelerde zaferleri ve kuzeyden aldığı haraçlar gösterilir.

Abidos’taki mezarı geleneksel olarak kare şeklindedir. Mezardaki iki dikilitaşta onun adı yazmaktadır. Mezarı çevreleyen bir duvar ördürmüştür.

Peribsen kabartma resimlerle adı yazılan ilk kraldır. Sakkara’da silindir mührü bulunmuştur.

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia