XXVII. Hanedanlık

XXVII. Hanedanlık
(MÖ 525 – MÖ 404)

Akhameniş (Pers Devleti) Mısır’ın tarihi iki döneme ayrılır: Mısır’ın bir satrap haline geldiği ilk Akhameniş Pers işgali dönemi ve ardından bir bağımsızlık aralığı sonra yine Akhameniler altında ikinci bir işgal dönemi.

XXVI. Hanedanın son firavunu Psamtik III MÖ 525’te Doğu Nil Deltası’ndaki Pelusium savaşında Persli Cambyses II tarafından yenildi. Akhameni İmparatorluğu’nun altıncı bölgesindeki Mısır daha sonra Kıbrıs ve Fenike ile birleştirildi. Böylece Mısır üzerinde İran yönetiminin ilk dönemi (XVII. Hanedan olarak da bilinir) başladı ve M.Ö. 404’de sona erdi.

Üç yerli hanedanın hüküm sürdüğü bir bağımsızlık aralığından sonra (28, 29 ve 30 hanedanı) Artaxerxes III (MÖ 358-338) Nil vadisini kısa bir süre için (MÖ 343-332) fethetti. Sonra da Mısır’ın XXXI. Hanedanlığı başladı.

Cambyses Afrika’da üç başarısız askeri sefer yürüttü: Kartaca, Siwa Vahası ve Nubia’ya karşı. MÖ 522’ye kadar Mısır’da kaldı ve İran’a dönerken öldü. Yunan ve Yahudi kaynaklar özellikle Herodotus ve Diodorus Siculus bize kralı kızgın, gaddarca ve zalim olarak tanımlayan Cambyses kralının kasvetli bir portresini sunuyor. Maalesef bu metinleri Mısır kaynaklarıyla karşılaştırmak imkansızdır çünkü tüm resmi olmayan belgeler Cambyses’in varlığını görmezden gelmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Cambyses II

Herodot Mısırlıların özellikle II. Ahmose döneminde Mısır tapınaklarına yapılan kraliyet bağışlarını Cambyses’in din adamlarında huzursuzluğa yol açtığını söyler.

Güçlü rahip sınıfının desteğini yeniden kazanmak için Darius I (MÖ 522-486) ​​Cambyses’in kararını iptal etti. Diodorus, Darius’un Mısır için altıncı ve son milletvekili olduğunu bildirdi; Demotic papirüs no. 215, saltanatının üçüncü yılında Ahmose’un 44 yılına kadar kullanılmakta olan hukuk sistemini kodlamak için Mısır, Aryandes’deki satrapını askerler, rahipler ve din bilginleri arasında bilge adamları bir araya getirmesini emretti. II (yaklaşık MÖ 526).

Darius I

Güçlü rahip sınıfının desteğini yeniden kazanmak için Darius I (MÖ 522-486) ​​Cambyses’in kararını iptal etti. Diodorus, Darius’un Mısır için altıncı ve son milletvekili olduğunu bildirdi. Ahmose II’nin 44 yıl sonra hukuk sistemini yeniden oluşturmak için Aryandes; bölgeye askerler, rahipler, din bilginleri ve bilginlerin bir araya getirmesini emretti.  (yaklaşık MÖ 526).

Yasalar hem Demotic hem de Aramice’de papirüs üzerine yazılacaktı. Böylece bölgeler (satraplar) ve yetkilileri özellikle Persler ve Babiller hem imparatorluğun resmi dilinde hem de yerel yönetim dilinde yasal bir rehbere sahip olacaklardı. Ticareti kolaylaştırmak için Darius Nil’den Kızıldeniz’e (Bubastis’ten Acı Göller’e kadar) gezilebilir bir su yolu inşa etti ve yol boyunca hem hiyeroglif hem de çivi yazısı senaryolarında yazılan “su yolu dikilitaşı” olarak adlandırılan dört büyük iki dilli dikilitaş ile işaretlendi.

1972’de Susa’daki arkeolojik kazılar ayakta duran ve görkemli bir İran giysisi giyen Darius I taş heykelini ortaya çıkardı; çivi yazısı (Eski Farsça, Elamit ve Akkad dilinde) ve hiyerogliflerde yazılmıştır. 

M.Ö. 486’dan kısa bir süre önce Darius’un ölüm yılı Aryandes altında meydana gelen ve Xerxes I (M.Ö. 486-464) tarafından kesin olarak bastırılan tipte bir isyan vardı. Eyalet isyan için sert bir cezaya maruz kaldı ve özellikle satrap (bölge) Akhamenileri ülkelerinin görüşlerini dikkate almadan ülkeyi yönetti.

Aralarda bir kaç hükümdar daha Mısır’ı yönetti. MÖ 332’de Mazaces ülkeyi savaşmadan Büyük İskender’e teslim etti. Ahameniş İmparatorluğu sona ermişti ve bir süre Mısır, İskender’in İmparatorluğunda bir satrap(eyalet)tı. Daha sonra Batlamyuslar ve Romalılar arka arkaya Nil vadisini yönetti. 

Büyük İskender

Birinci Mısır Satrapisi (eyaleti) olarak da bilinen Mısır’ın XVII. Hanedanı, MÖ 525 ile MÖ 404 yılları arasında Ahameniş Pers İmparatorluğu’nun etkili bir eyaletiydi. XXVI. Hanedanın son firavunu Psamtik III MÖ 525’te Doğu Nil Deltası’ndaki Pelusium savaşında Persli Cambyses II tarafından yenildi. Akhamenid İmparatorluğu’nun altıncı satrapında (eyaletinde) Mısır daha sonra Kıbrıs ve Fenike ile birleştirildi. Böylece Mısır üzerinde İran yönetiminin ilk dönemi (27. Hanedan olarak da bilinir) başladı ve M.Ö. 404’de sona erdi.

Bu hanedanlık hükümdarları:

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia