Shepseskaf

FİRAVUN SHEPSESKAF

4. Hanedanlık’ın son kralı Shepseskaf, Menkaure’nin ilk oğludur. Merkezi yönetimde selefleri kadar başarılı olamadı. Eyaletlerinden birisi bağımsızlığını ilan etmiş rahipler ve dini liderlerle de rahatsızlıklar devam etmiştir. Soylular baş kaldırmış ve bu isyanlarda başarıya yıllarca ulaşamamıştı. Yapılar ve tapınakların yapımına devam etmiştir.

Uzun bir saltanatı olmadı. Turin Papirüsü’ne göre 4 yıldır. Gerçekten de ilk sığır hesabından sonraki yıl onun saltanatının son yılı olmuştur. Kısa bir süreliğine tahtta kalsa bile babasının ölüm tapınağını aceleyle bitirmiş ve kendi tapınağını da yaptırmıştır.

Shepseskaf piramidi bitiremedi fakat onun yerine Sakara’da lahit biçiminde geniş bir mastaba yaptı. Mastaba Mısır’daki diğerlerinden farklı şekilde yapılmıştır. El_Faroun Mastabası olarak bilinir. Dev bir lahiti andırır ve kumun üzerinde durur. Model olarak tektir ve eşi benzeri hiçbir yerde yoktur. Mastaba istinat duvarı ile şaşırtıcı bir şekilde çevrilmiştir. Mastaba yapımında, piramitte kullanılan bloklardan daha büyükleri kullanılmıştır. Mastaba ilk bölüm hariç diğer yerleri kireçtaşıyla kaplanmıştır. İlk bölümünde kırmızı granit kullanılmıştır. Mastaba, Prens Khamewere tarafından restore edilmiştir.

Ardılları gibi neden bir piramit inşa ettirmediği bilinmiyor. Bu konuda teoriler çoktur: belki de gerçekten kral soyundan değildi ve Giza’daki gelenekleri bitirmeye çalışıyordu. Belki de babasının ve büyük babasının yarım kalan projelerini bitirdiğinden ailesinin serveti tükenmişti. Kesin olmayan bir bilgiye göre de zamanında bir piramit yapılmış olma olasılığı da muhtemeldir.

Menkaure’nin en küçük oğluydu fakat annesi Bunefer kral soyundan gelmiyordu. Kızı Khamaat ise Memfis’teki, Ptah-Shepsis isimli başpapazla evlenmişti.

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia