Sobekneferu

FİRAVUN KRALİÇE SOBEKNEFERU

Sobekneferu yada Neferusobek, Mısır’da saltanat süren birkaç kraliçeden birisidir. İlk kadın firavunudur. Diğer kraliçelere göre (Hatshepsut ya da Kelopatra gibi), Sobekneferu hakkında bilgimiz daha azdır çünkü saltanatı sırasında küçük mabetler yaptırmış ve bunların sayısı da bir elin parmağını geçmez. Amenemhet III’ün kızı olan Sobekneferu bir varsayıma göre abisi Amenemhet IV ile evli olduğu da veriler arasındadır. Kocası öldüğünde tahta oturmuş ardında erkek bir varis bırakamamıştır.

Karnak, Sakkara ve Abidos’taki kral listelerinde onun kral olduğu ispatlanmıştır. Tahtta 4 yıl kaldığı gösterilmiş zorla tahtı almış gibi asla düşünülmemiştir. Krallığın kendi hakkı olduğu ispatlanmıştır. Geleneklere göre bu zamanlarda kadından kral olunmaya başlanması da kabul edilmiş demektir. Çünkü Sobekneferu ilk kadın kral olmuştur. Gerçekten de bu zamana kadar firavunlar erkekti ve olmasa bile erkek şekliyle resmedilirdi. Fakat Sobekneferu resimleri ve heykellerine bakıldığında kadın elbiseli ve kadın tacı giydiği gösterilmiştir.

Sobekneferu Fayyum’da dini merkez oluşturmuş ve buraya Shedet denmiştir. Burada timsah tanrı Sobek’e övgüler yağdırılmıştır. Belki de Sobek’in rahipleri onun tahta yükselmesini desteklediklerinde de olabilir. Hükümet merkezi Fayyum’dan uzağa Memfis ve Heliopolis’e taşınmıştır.

Mezarı bulunamamış, Mazguna’da gömülü olduğuna dair belgeler çoktur.

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia