FİRAVUN THUTMOSIS I
- Adı : Thutmose I, Thutmosis olarak da bilinir. “Thot’un Doğuşu” anlamındadır.
- Periyot: Yeni Krallık
- Hanedanlık: 18. Hanedanlık
- Selefi: Amenhotep I
- Halefi: Thutmose II
- Saltanatı: MÖ 1504 – 1492
- Babası: Ahmose I
- Annesi: Semiseneb
- Karısı: Kraliçe Ahmose ve Mutnofret
- Çocukları: Thutmose II, Hatshepsut, Amenmose, Wadjmose, Nefrubity
- Ölüm Yılı: MÖ 1492
- Defin Yeri: Krallar Vadisi
- Mezar Numarası: KV38
- Mezarı Keşfeden: Victor Loret
Thutmose I, Amenhotep I için gerçekten de yararlı bir askeri komutandı. Öldükten sonra tereddüt etmeden tahta geçmiştir. Amenhotep I‘den önceleri de kral yardımcılığı kısa süreler yapmıştır. Ahmose I firavunun kızı ve Amenhotep I‘in kız kardeşi Ahmose ile evlenmiştir. 6 yıla yakın saltanat sürmüştür. Bu zaman zarfında selefi gibi devamlı Batı Asya ve Nubia’ya askeri seferler düzenlemişti. Belki de Amenhotep I‘in askeri planlarına devam ediyordu. Nubia’daki 3. Katarakt ‘ı Mısır’ın güney sınırlarına ittirmiştir.
Söylentilere göre Nubia’nın kabile şefini göğüs göğüse muharebede yenmiş ve kayığının pruvasına ölen kabile resinin bedenini asıp Thebes’e geri dönmüştür. Delta’ya da önemli seferleri olmuştur. 18. Hanedanlık‘ın diğer firavunları gibi Hiksoslarla tekrar savaşmıştır. Saldırganları Fırat Nehri’ne doğru uzaklaştırmıştır. Thutmose I belirgin bir mimardı. Mimarı İneni’ye sonsuz güveni sayesinde Karnak Tapınağı‘na ekler yaparak uzatmıştır. 4. ve 5. pilonları eklemiştir. Sedir bir salon, genişletilmiş bir hazine bölümü de eklemiştir. Bunlara ilaveten tapınağın avlusuna büyük bir obelisk de eklemiştir.
Thutmose I bazı kaynaklara göre Krallar Vadisi‘ne gömülmüştür. Sarı kuvarsit lahitteki yazıda 20 numaralı mezarı işaret etmektedir. Kızı da 38 numaralı mezarda mumyasıyla yatmaktadır. KV38 numaralı mezar, büyük torunu Thutmose III tarafından hazırlanmıştır. Mimarı Ineni, Soylular Vadisi’ne defnedilmiştir. Karnak’taki obeliski diken de odur. Amenhotep I‘den Hatshepsut‘a kadar olan periyotta Ineni, devamlı hizmet etmiştir.