Atum
Atum ya da Tem, Temu, Tum, Atem olarak da söylenir ki Mısır mitolojisinde önemli bir ilahtır. Heliopolis şehri de kült merkezi olmuştu. Adının “tem” kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Yani tamamlanmış veya bitirilmiş demektir. Bundan dolayı o dünyanın tamamlayıcısıdır. Dünya bir maddedir, ilahlar ve her şey onun vücudundandır ya da Ka’dan oluşmuştur.
Atum çok önemli ve ilk zamanlarda sıklıkla adı geçen ilahlardan birisidir. Piramit yazıtlarında onun ününden çokça bahsedilmiştir. Kralın babası ve yaratıcı olarak her iki şekilde de resmedilmiştir. Genellikle kral başlıklı veya Yukarı ve Aşağı Mısır’ın tacı olan beyaz ve kırmızılı taç giymiş bir adam olarak gösterilmiştir. Bazı zamanlarda yılan olarak gösterilmiştir. Yaşam döngüsünün sonunda da zaman zaman firavun faresi, aslan, boğa, kertenkele veya maymuna da dönmüştür.
Heliopolitan’daki yaratılış efsanesi 6. Hanedanlık zamanında yerleşmişti. İlk tanrı olarak Atum dikkate alınmış, kendi kendini yaratmış, başlangıçta var olan sulardan bir tepeye oturmuştu. Erken dönem mitolojisinde Atum, Tanrı Shu ve Tanrıça Tefnut’a tükürmesinden yaratılmıştı. Bir kabartmada da Atum, çift cinsiyetli olarak belirtilmişti.