Mafdet

MAFDET

Yargı, Adalet ve İdam Tanrıçası

İlk dönem Mısır mitolojisinde Mafdet (Maftet), çıta (hayvan) başlı bir kadın olarak tasvir edilmişti. Bazen de kedi, leopar, vaşak ya da firavun faresi şeklinde kafayla da tasvir edilmiştir. Bazı tasvirlerde de panter şeklinde görülmüştür. Bastet ve Sekmet’ten önce yaşamış ilk kedi tanrıça olduğuna inanılır. Bazı zamanlarda yılandan bir başlık giydiği de görülmektedir.

Mafdet’in anlamı “hızlı koşan” demektir. Belli ki çıta başı olarak tasvir edilmesi de bu sebeptendir. Bu isim verilmesinin sebebi de adaleti hızlı şekilde yürütmesindendir. İlk Hanedanlık zamanındaki Mısır tapınaklarında bulunmuştur. Mafdet ilahi adaletin, yargının ve idamın tanrıçası kabul edilmişti. Bu yüzden bu tanrıça kral odalarını ve diğer kutsal yerleri korurdu. Gerçekten Eski Krallık zamanında Mafdet, Ra’nın koruyucusu gibi tasvir edilmiştir.

Sembolleri ise direk, ip, bıçaktır. Akrep, yılan gibi zehirli hayvanların kedigiller tarafından öldürülmesinden bu yana Mafdet kedi tanrıça olarak benimsendi. Tabi bu iddia kesin değildir. Bazı yerlerde de yılan avcısı ünvanı da almıştır.

Mafdet, kedigil kafalı bir kadın ve örgülü saçlı ve saçlarının bitimi akrep kuyruğu şeklinde tasvir edilmişti. Zaman zaman da yılan başlığıyla da resmedilmiştir. Onun keskin pençeleri yeraltı düşmanlarından korumaktadır. Bu pençeleri firavunun zıpkınına benzetilmektedir. Bazen de bir celladın yanında bir kedigil olarak da tasvir edilmişti. Mafdet’in zalimlerin kalplerini söktüğünü ve onları firavunun ayaklarına bıraktığı söylenir. Bu yüzden bu tanrıya “Kralın İntikamcısı” ünvanı verildi. Firavunlar da bu evcil kedi tanrılara kemirgen ve kuşlar takdim ederek gönüllerini alırlardı.

Yeni Krallık zamanında Mafdet’in Duat’daki yargılama salonundaki egemenliği görülmüştür. Firavun düşmanlarının Mafdet’in pençesiyle başları kesilmiştir. Onun bilinen diğer ünvanları da ; “Büyük Kedi”, “Yaşam Evinin Hanımı”, “Yılan Katili”dir.

Mafdet kültü zamanla Bast kültürüyle değişikliğe uğramıştır. Bu kedi tanrıça, bir aslan savaşçı olarak değişikliğe uğramıştır.

Loading

Kontrol ediniz...

SEKHMET

SEKHMETSavaş, yıkım, veba, şifa tanrıçası Sekhmet Mısır’ın güneş, savaş, yıkım, veba ve şifa tanrıçasıdır. O …

Translate »
Menü
 TarihPedia