SEKHMET

SEKHMET
Savaş, yıkım, veba, şifa tanrıçası

Sekhmet Mısır’ın güneş, savaş, yıkım, veba ve şifa tanrıçasıdır. O en eski tanrılardan ve en güçlü tanrılardan biridir. Yaratılış ve bilgelik tanrısı kocası Ptah ve gündoğumu tanrısı oğlu Nefertum ile birlikte Memphis üçlüsünün bir üyesidir. Gözü dünyaya baktığında yaratılan güneş tanrısı Ra’nın kızı olduğu söylenir. Ayrıca bazen Nut’un, gökyüzünün ve dünyanın Geb’in kızı olarak görülür. İsmi ayrıca Yunancada “Güçlü Olan” anlamına gelen Sakhet, Sekmet, Sachmet, Sakhmet, Sekhet veya Sacmis olarak da yazılabilir.

Sık sık Hathor (sevinç, müzik, dans, cinsel aşk, hamilelik ve doğum tanrıçası) ile yakından ilişkiliydi. Bu ortaklıkta dost Hathor’un sert yönü olarak görülüyordu. Amenemhet II tarafından Kom el Hisn’deki Sekhmet-Hathor’a (batı Deltası’ndaki Imau) ve Hathor’a “Imau Metresi” olarak adlandırılan bir tapınak inşa edildi. Imau o zamandan beri doğuya doğru kaymış olan Nil’in bir şubesinin yakınındaydı ancak eski zamanlarda kasaba Libya sınırına giden yolda çölün hemen kenarındaydı. Açıkçası Sekhmet’in sınırı koruyacağı umuluyordu.

Genellikle kafasında bir kobra tarafından daire içine alınmış bir güneş diski giyen bir dişi aslan başı ile kırmızı bir elbise giyen bir kadın olarak temsil edilir. Sık sık otururken Ankh’ı tutardı. Ayakta dururken veya yürürken, Aşağı Mısır’ı simgeleyen papirüs hayaletini elinde tutuyor. Bununla birlikte bazı bilginler Sudan’dan Mısır’a tanıtılan bir tanrı olduğuna inanıyor çünkü aslanlar bu bölgede bol miktarda bulunuyor.

Bir güneş tanrıçası olarak güneşin kavurucu, yakıcı ve yanan ısısıyla bağlantılıdır. Bu açıdan tam anlamıyla alev anlamına gelen başka bir isim olan Nesert tarafından biliniyordu. Bu onun kaderini korkunç bir tanrıça olarak mühürledi. Kırmızı Bayan olarak ünvanı onu güneşin sıcaklığının hüküm sürdüğü çölle ilişkilendirdi.

BastetTanrıça Bastet

Bir kedi ve aslan tanrıçası Bastet ile ilişkilidir. Sekhmet kırmızı giyer ve Batı Tanrıçası olarak bilinir. Bastet ise yeşil giyinir Doğu Tanrıçası olarak adlandırılırdı.

“Ra’nın Gözü” adı verilen tanrıçalarla ilişkilendirildi. Efsaneye göre Ra, insanlığın yasalarına uymadığı ve Maat’ı (adalet veya denge) koruyamadığı için kızdı. Kızını “Ra’nın Gözü” nün bir yönünü göndererek insanlığı cezalandırmaya karar verdi. Kaşında Ureas’tan Hathor’u kopardı ve onu aslan şeklinde dünyaya gönderdi. “Ra’nın Gözü” Sekhmet oldu ve öfkesine başladı. Tarlalar insan kanıyla doldu. Ancak Ra acımasız bir tanrı değildi ve katliamın görülmesi tövbe etmesine neden oldu. Ona durmasını emretti. Ama kan şehvetindeydi ve dinlemedi. Böylece Ra yoluna 7.000 sürahi bira ve nar suyu (bira kan kırmızısını boyadı) döktü. “Kan” üzerinde boğuldu ve o kadar sarhoş oldu ki üç gün uyudu. Uyandığında kan şehveti dağıldı ve insanlık kurtarıldı. 

İnsanlık Sekmet’in gazabından kurtarılışı her yıl kutlanıldı ve anıldı. Herkes Sekhmet’e ibadet ederken narla boyanmış bira içti: “Mezarın Hanımefedisi ve Leydisi”, “Merhameti Olan”, “İsyanın Yok Edicisi” ve “Büyülerin Güçlüsü” isimlerini aldı.

İyileştirici bir tanrıçanın annesi olan Sekhmet’in iyileştirici ve koruyucu yönleri vardır. Vebanın Leydisi olarak, yanlış yapanlara hastalık ve veba getirebilirken aynı zamanda insana getirmiş olabileceği çeşitli rahatsızlıkların tedavisini sağladığı için tıp sanatında da ustadır. Tüm şifacıların ve doktorların koruyucu tanrıçasıydı. Aslında rahiplerinin çok yetenekli doktorlar oldukları biliniyordu. Sonuç olarak korkunç “Veba Leydisi” hayırsever “Yaşamın Leydisi” olur. Ölülerin Kitabı’nın çeşitli büyülerinde sayısız kez hem yaratıcı hem de kısır bir güç olarak bahsedildi. Bununla birlikte en çok Ma’at’ın (denge ya da adalet) koruyucusu olarak bilinir: “Maatı seven ve kötülükten nefret eden”.

Sekhmet, krallar ile de yakından ilişkiliydi. Sıklıkla firavunun hamisi olan tanımlanmıştır. Bu Seti I tapınağındaki Yeni Krallık kabartmalarıyla tekrarlanıyor. Ramses II (Seti’nin oğlu) onu savaştaki gücünün sembolü olarak kabul etti. Kadeş Savaşı’nı tasvir eden frizlerde Sekhmet atında belirir ve alevleri düşman askerlerinin bedenlerini yakar. Amenhotep III (Akhenaten, 18 Hanedanı’nın babası) Karnak Büyük Amun Tapınağı’nın güneyindeki Mut’un tapınağında yüzlerce Sekhmet heykeli inşa etti. Yılın her günü için bir tane olduğu ve her gün teklif yapıldığı düşünülmektedir.

 

Loading

Kontrol ediniz...

Bast

BAST Kokulu Koruyucu, Kedi Tanrıçası Mısır mitolojisinde Bast (Ubasti, Baset, Bastet olarak da söylenir), antik …

Translate »
Menü
 TarihPedia