Menhit

MENHİT

Savaş Tanrıçası

Eski Mısır mitolojisinde Menhit (Menchit), gerçekte yabancı bir savaş tanrıçasıdır. Heykelleri savaşçı şeklindedir ve kelime anlamı da “katliamcı” demektir.

Mısır tanrıları arasına dahil edildiğinde Menhit, Anhur‘un kadın versiyonu oldu. Anhur ile beraber Nubia’dan geldiğinden bahsedilir. Anhur da onun kocası olduğuna dair bilgiler zayıftır.

Dişi aslan tarafından kullanılan avlanma yöntemleri yüzünden agresif niteliklere sahiptir. Bu yüzden savaştaki birçok olay aslanlara bağlı şekilde tasvir edilmiştir. Sadece Menhit istisnadır, dişi aslan tanrıçası gibi tasvir edilmiştir. Menhit‘in Mısır ordularını ilerlettiğine, ateşli oklarla kıstırdığına inanılırdı.

Yukarı Mısır 3. Bölgesi’nde özellikle Esna’da, Khnum‘un karısı ve Heka’nın da annesi olarak bilinmektedir. Menhit kültünün merkezi Mısır’ın güney sınırına doğru Yukarı Mısır’da ve Sekhmet ile özdeşleştirilmiş ve Yukarı Mısır’ın aslan tanrıçası olarak kabul edilmişti. İki Mısır’ın birleşmesinden sonra bu tanrıçanın Sekhmet’ten farklı olduğu kabul edilmiştir.

Loading

Kontrol ediniz...

SEKHMET

SEKHMETSavaş, yıkım, veba, şifa tanrıçası Sekhmet Mısır’ın güneş, savaş, yıkım, veba ve şifa tanrıçasıdır. O …

Translate »
Menü
 TarihPedia