Seshat

SESHAT

Seshat (Sesha, Sesheta, Safekh-Aubi) okuma, yazma, aritmetik ve mimarlık tanrıçasıdır. Thot‘un dişisi olarak görülmüştü. Hornub adında çocukları vardı. Anlamı “altın Horus” demekti. Seshat bazı zamanlar da İsis ile birleşmişti. Firavunların katibiydi. Zaferlerini, başarılarını ve ganimetlerinin hepsini kayıt altına alırdı. Savaş zamanı da esirleri alırdı. Kutsal persea ağacının yaprakları üzerinde tüm insanların eylemlerini kaydederdi.

“Kayıt Evinin Hanımefendisi” sıfatı almıştı. Tanrıların kütüphanesine bakardı ve bütün dünyevi kütüphanelerin koruyucusuydu. Muhasebe, yazım, denetim ve sayımın da koruyucusu olmuştu. Mite göre yazının icadı Seshat’a aitti ve kocası Thot da insanlara yazmayı öğretmişti. İlginçtir ki Seshat sadece kadın karakterdir ve yazma eyleminde tasvir edilmiştir. Diğer kadınların bir numarası olarak tanımlanmıştı.

“Mimarlar Evinin Hanımefendisi” ünvanı da verilmiştir. “pedj shes” ritüeliyle de birleştirilmiştir. Taş binaların temellerinin döşenmesi sırasına bunu gerçekleştiren biriydi. “pedj shes” binanın boyutlarını ölçmek için kullanılan duvarcı hattını ifade etmektedir. Bazen de Nephthys ile de ilişkilendirilmiştir. Örneğin Piramit Yazıtlarında Seshat’a “Evin Hanımefendisi” (nbt-hwt) sıfatı verilmişti. Nephthys “Seshat, İnşaatçıların En Önemlisi” gibi tanımlanmıştı.

Şimdiye kadar ona adanmış bir tapınak ya da belgesel bir kanıt yoktur. Biz dizi tapınakta tasvirleri vardı. Kendi rahipleri olduğu da bilinmektedir çünkü IV. Hanedanlık Prensi Wep-em-nefret “Kraliyet Din Alimlerinin Gözetmeni”, “Seshat Rahibi” olarak tanımlanmıştır. Thot‘un önemi günden güne büyüdükçe onun rolleri ve rahipleri de yok olmuştur.

Seshat, leopar derili bir elbise giyen ve bir çiçekten oluşan başlık ya da ters boynuz üzerinde yedi köşeli yıldızlı başlık giyen bir kadın olarak tasvir edilmiştir. Ona arada giydiği başlıktan dolayı “Safekh-Aubi (iki boynuzlu)” ismi de verilmişti. “Safekh-Aubi” için bazı bilginler ayrı bir tanrı da demektedirler. Bazıları da boynuzlarının hilal şeklinde olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bazen de boynuzları bir yayı temsil ettiği ileri sürülmüştür. Ne yazık ki hangi görünüme net sahip olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur. Onun başlığı onun adını temsil etmektedir. Sıklıkla da hurma dalları sunuyor şekilde de gösterilmiştir. Bu temsilde firavuna uzun bir saltanat sunduğunu göstermiştir.

Loading

Kontrol ediniz...

SEKHMET

SEKHMETSavaş, yıkım, veba, şifa tanrıçası Sekhmet Mısır’ın güneş, savaş, yıkım, veba ve şifa tanrıçasıdır. O …

Translate »
Menü
 TarihPedia