APEP

APEP – APOPHIS

  • Kült Merkezi: Eski Mısır
  • Görevi: Karanlıklar ve tahribat tanrısı
  • Sembolü: Yılan
  • Eşleri: Khnum, Neith

Apophis ya da Apep eski Mısır dininde güneş tanrısı Ra’nın düşmanı, Büyük Yılan’dır. Güneş Ra’nın şafaktan alacakaranlığa kadar gökyüzünde süzülen ve daha sonra yeraltı dünyasına inen büyük mavnasıydı. Gecenin karanlığında ilerlerken Ra’yı öldürmek ve güneşin doğmasını önlemek isteyen Apep tarafından saldırıya uğradı. Büyük gemide bir dizi farklı tanrı ve tanrıça farklı dönemlerde ve haklı ölülerde tasvir edilmiştir ve bunların hepsi yılanı savuşturmaya yardımcı olmuştur.

Eski Mısır rahipleri ve meslekten olmayanlar Ra’yı korumak ve Apep’i yok etmek için ritüellerle uğraşacaklardı. Bu gözlemler yoluyla yaşamı tanrılar tarafından belirlenen ölü ve doğal düzen ile ilişkilendiriyorlardı. Apep’in hiçbir zaman resmi bir tarikatı yoktu ve asla ibadet edilmedi. Güneş tanrısını yok etme ve kaosa sırayla geri dönme çabalarıyla ilgilenen bir dizi masalda yer alacaktı. Apep depremler, gök gürültüsü, karanlık, fırtınalar ve ölüm ile ilişkilidir ve bazen de kaos, düzensizlik, fırtınalar ve karanlıkla ilişkili olan tanrı setine bağlıdır. Bununla birlikte Seth aslında bir koruyucu tanrıydı ve gemiyi Apep’e karşı koruyan güneş tanrısının barikatındaki tanrıların en güçlüsü olarak görünüyor.

Seth

Apep ilk olarak Orta Krallık (MÖ 2040-1782) metinlerde adıyla görünür ve Eski Mısır’ın Geç Döneminde (525- 332) özellikle de Ptolemaic Dönemi’ne (MÖ 323-30) ve Roma Mısırına. Kendisinden bahseden metinlerin çoğu yılanı yenmek ve imha etmek için ritüelleri ve büyüleri içeren Apep Kitabı olarak bilinen olanlar da dahil olmak üzere Yeni Krallık’tan (MÖ 1570-1069) gelir. Bu çalışma eski Mısır tarihi boyunca kullanılmakta olan bir kişi veya varlığı kınayan ve küfreden ritüellere eşlik eden Yazma Metinleri olarak bilinen en iyi eserlerden biridir.

Apep bazen sarmal bir yılan olarak tasvir edilir ancak genellikle parçalanmış, parçalara ayrılmış veya saldırı altındadır. 

En popüler yaratılış mitine göre tanrı Atum kaosun dönen sularının ortasında ilkel höyük üzerinde durdu ve yaratma çalışmalarına başladı. Sihir kişileştirme tanrısı Heka onunla birlikteydi ve büyünün aracılığıyla oluşan kaostan doğdu ve ilk gün doğumu ortaya çıktı. Bu efsanedeki bir varyasyon tanrıça Neith‘in ilkel sulardan ortaya çıkmasına neden olur ve yine Heka ile yaratılışı başlatır. Tabut Metinlerinden gelen her iki versiyonda da Apep en eski mitolojik görünümünü yapar.


Atum

Atum ile ilgili hikayede Apep, kaosun karanlık sularında var oldu ve yüzdü. Yaratılış başladıktan sonra Apep, ikilik ve düzenin getirilmesi nedeniyle kızdı. Yaratılıştan önce her şey birleşik bir bütündü ancak sonra su ve toprak, aydınlık ve karanlık, erkek ve kadın gibi karşıtlar vardı. Apep güneş tanrısının düşmanı oldu çünkü güneş yaratılan dünyanın ilk işaretiydi ve ilahi düzeni, ışığı, hayatı sembolize etti ve eğer güneş tanrısını yutabilseydi, dünyayı bir karanlığa geri döndürebilirdi.

Neith’in düzenli dünyayı yarattığı versiyon benzerdir ancak önemli bir fark vardır: Apep yaratılış ile aynı anda hayata verilen yaratılmış bir varlıktır. Bu nedenle en eski tanrılara değil onun astlarına eşittir. Bu hikayede Neith karanlığın kaotik sularından çıkar ve ben-ben’e adım atarken biraz tükürür. Tükürüğü yakalanmadan önce yüzebilen dev yılan olur. Neith, diğer masalda olduğu gibi karanlığın sularının bir parçası olduğunda her şey birleştirildi; şimdi ise çeşitlilik vardı. Apep’in amacı evreni özgün, farklılaşmamış durumuna geri döndürmekti.

Mısırlılar tüm doğanın ilahiyatla dolu olduğuna inanıyorlardı ve bu elbette hayat veren güneşi de içeriyordu. Tutulmalar ve bulutlu günler endişe duyuyordu çünkü güneş tanrısının gemisini gökyüzüne geri getirmekte sorun yaşadığı düşünülüyordu. Bu sorunların sebebi her zaman gemideki tanrıları bir şekilde iyileştiren Apep’ti.

Apep’in kaç kez yenildiği ve öldürüldüğü önemli değil her zaman tekrar hayata yükseldi ve güneş tanrısının teknesine saldırdı. En güçlü tanrılar ve tanrıçalar yılanı her gece yeneceklerdi ancak gün boyunca güneş tanrısı gökyüzünde yavaşça yelken açarken Apep yeniden canlandı ve savaşa devam etmek için alacakaranlıkta tekrar hazırdı.

 

Loading

Kontrol ediniz...

Apis Boğası

APİS BOĞASIBoğa tanrı, Nehir tanrısı, Doğurganlık tanrısı Apis eski Mısır’ın en önemli ve saygın boğa …

Translate »
Menü
 TarihPedia